7.07.2024 г., 19:01 ч.  

Нестинарка 

  Поезия
248 2 1

 

Седна слънцето на Меджиди табия
и Дунавът започна да трепти.
Силистра - обладана от магия,
танцуваше в пламтящите води.

 

По покривите, сякаш по жарава,
вибрираше гореща мараня...
В липовата сянка на площада
се беше настанила тишина.

 

По жътва и причините са жарки.
В пещ гореща - хлябът се пече!
Пред Божиите помисли сме малки,
но жънеме големи класове...

 

Когато тръгне слънцето да спи,
присяда във реката на завоя.
Прекрасен залез за добри очи
притихва бавно в теб, Силистро моя.

 

Със огнен танц изпълнен е деня!
Силистра днес е сякаш нестинарка
на тази свидна българска земя-

 красавица, бутнарка и жътварка!

 

© Валентин Йорданов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??