НЯМА КОМУНИЗЪМ!
На Георги Марков
Трябваше да доживееш срива,
защото той бе твоята мечта.
Един кошмар безславно си отива,
но ти не си безмълвен под пръстта.
Системата, от Изток присадена,
разголена от тебе пред света,
днес гърчи се в агония последна,
и ти не си безмълвен под пръстта.
Стените рухват и страха го няма,
говорим не с притворена уста.
Аз радвам се: в промяната голяма,
ти не стоиш безмълвен под пръстта.
С две думи - няма комунизъм!
Човечеството се разделя с болестта;
животът в нови пътища навлиза,
а няма власт над твоя дух пръстта.
1991 г.
Габрово
© Румен Ченков Всички права запазени