I
Огън и слово.
Знаеш ли, че още боли?
Ако имах очила
за нощно виждане на души,
щях да видя в огледалото себе си –
осакатена.
Ръката, с която пиша,
изгорена до кокал.
Очите, с които виждам
неправдите на света –
избодени.
Нозете, с които
се притичвам на помощ –
отсечени.
Сърцето, с което вярвам –
проядено
от червея на съмнението.
Остана ми само
разумът.
С него измислих очилата
за нощно виждане
на души.
Погледнах се
и бавно и мъчително
започнах да се раждам –
отново.
Още по-истинска,
още по-силна
и още по-привлекателна
...за кладата.
Тогава превърнах
огъня в бумеранг
и заплаках
за подпалвачите.
II
И аз бях там.
И чух
със слух,
напрегнат до полуда
как ангели пищят
с опърлени крила
и чакат чудо.
Как въглени
чертаят фрески
в парижкото небе
с бои от пепел.
А то надвисва
все по-ниско,
превърнато
в гротеска.
Шепот
на съскащи,
безмилостни
езици
и скръбните очи
на чезнещи
светци,
светици...
Бях там
в притихналия храм,
с пронизана душа
и овъглено тяло.
Пристигнала пеша,
с вретище бяло
и трънено сърце
в краката на Христос
положих ножа
от гняв и гордост,
суета и срам...
Бях там,
в горящия Ти храм,
о Боже!
Боли ме още,
Нотр-Дам!
26.01.2007 - 18.03.2019
© Мария Димитрова Всички права запазени