О, одо за Шипка прекрасна,
защо е към теб тая слепота ужасна?
Шипка ни е ни опората, светлината,
пазете родното, пазете българщината!
Този подвиг поетът Вазов възпя в рима,
че без него България нямаше да я има!
© Георги Всички права запазени