През деня - не беше ясно
над дъждовната гора.
Вятър виеше ужасно
сред смълчаните блата!
Бял Орел, летеше ниско
в тези топли ширини.
До земята много близко,
над потайните води!
Беше потен, много бледен
и примираше от глад!
Днес, бе духнал от кафеза
на един далечен град.
Чу се гръм сред небесата
и Орелът в миг реши,
да се скрие сред гората
под тополи и върби.
Кацна в близката горичка
до един опасен склон,
сред олющена брезичка
на един изсъхнал клон.
Там, крилата си протегна,
изморен от път и плен.
Сред листата си полегна,
беше много изтощен.
Мигом - почна да сънува,
как се рее над света!
Как сред облаци ловува
над градчета и села!
В този час насред гората,
едър, шарен папагал,
се разкряска над брезата,
като някакъв абдал:
- Аз съм птица късо крила.
И си имам клюн голям!
Притежавам хитрост, сила!
Мога охлюви да ям!
С тях обичам да закусвам!
Ловко чупя ги с уста!
Мога даже да ги хрускам
и във Френска мусака!
Без въобще да се замисли
над пернатия другар,
скалният Орел излитна,
грабна в нокти тази твар!
Разрази се кратка битка
над съседната върба.
И Орелът, с клюн прониза
папагалската глава!
Седна в брезовите клони
и спокойно промълви:
- Не крещи на Вор в закона*
ако легнал е да спи!
Вор в закона - титла в престъпния свят
Юри
Йовев
Май
2021 г.
© Yuri Yovev Всички права запазени
За пчелички и за птички
всички басни са опасни!
Но за охлюви с орли
са с поука и добри!