Когато алената кръв
не се купува, ни продава,
под знамето ще мина пръв
и за честта ще се сражавам.
Но виждате ли, братя, днес,
че тя разменна е монета
и банките са пълни с смес
на мургави и дали лепта.
В престилки лекарите как
животът ценен днес спасяват? –
ако с последния петак
спестен, платиш на таз държава.
През вековете щит била,
умираха за нея млади –
превърната от твърдина
в гора на тлеещите клади.
Затуй, когато плисне кръв
по уличните барикади,
под знамето ще мина пръв,
червеното да ме обагри.
© Иван Христов Всички права запазени