Основания
Има "ладшафти" три вида - земни, умствени и чувствени - основания са те за нозете човешки.
Пътеките на разходките, хипотезите на ума, чуствата дневни и нощни в асоциации.
Творят те лична митология.
Има къде да ходи тогава човек!
Разхождаш се - да, но мислите свързващи къде са - с теб са те винаги.
Отбелязваш Камъните тези!
Движиш се свободно, насищаш се тройно.
Не знаеш нещо, наблюдаваш, предполагаш-мислиш.
Да има САМО за какво да мислиш, малко ли това?
Интересът вътре в теб изследователят-ходач-строител събужда.
Навързваш едно с друго-трето.
Създаваш ландшафта умствен.
Разходката пронизва световете твои-три.
Символ и реалност е тя!
Идеите - мислите, образите, картините - светът твой жив е!
Мястото свое намираш, да правиш знаеш какво.
Храна твоя е това - насищаш се и действаш с песен-танц и труд.
Хоризонти с много и всички същества (твои) намираш-пораждаш.
Хората, животните, растенията, камъните твои от пътеките твои намираш!
Да гледаш-чувстваш-мислиш искаш вечно!
Съединяваш разходката с твоя път жизнен!
Погледът твои в светлината дневна-малко нощна той те с Природата съединява.
Филмите, музиката, книгите, танците - тава са все пътеки - основания.
Недостигът вътрешен-външеш насищаш с пълнота.
Глави-коси много има - чакат погледа твой!
Къде е скуката тогава?
Когато главата с мисли, сърцето с чувства, краката с пътеки, ръцете с предмети се хранят!
Погледът светлината носи за какво?
За Дело, за дела, за действия - първо, а то второ-трето вика-зове.
Къде е тогава края?
Няма край-има само начало за "Разходка" нова!
Ура, напред по кръговете вечни на живота!
Светлината лека, нежна, облачно-слънчева с теб е тя!
Имаш в живота Основания свои - за всичко.
Лесничея
© Леснич Велесов Всички права запазени