Баба Вуна от Карвуна
сбира ланската си шума
и сред прах от таз ластуна
се подпира на бастуна.
ДОма чакат я нощвИте,
тъй приготвени в нощИте -
да омеси със ръце брашнени
питки за деца засмени.
И добре, че са селата -
майки носят на софрата
бухти, баници, мекици -
да зарадват тез душици,
дето рано по росата
тръгнали са по земята
хляб да "жънат" за децата
с пот и мъка по челата.
А козиците на село
дават млечицето бело -
да са с зачервени бузки
внуците - да им е вкусно.
А пък дядо Миле на поляна
вЪрти центрофугата, засмян е.
Баба с мед ще маже палачинки
за дечицата мънинки.
В двора грозде е узряло -
есенес пък - вИнце младо.
В кочината прасчо груха,
че изпразнен му търбуха...
Завалят ли и снежинки,
всичко туй ще е за всинца.
Ще е веселба голяма...
Нека здравички да са на село -
да сберат рода голяма
и нахранят свойте мили
татко заедно със мама!
*ластуна - шума от царевица
© Петя Кръстева Всички права запазени