Народе мой, ти бавно гаснеш.
А беше славен ти народ.
И оцеля! И не отпадна!
Защото Бог ти беше брод!
Но днес си толкова изгубен,
че даже спиш вековен сън,
не искаш никой да те буди!
Мрак вътре в теб и мрак отвън.
Дано в изстиналото пепелище,
Небето прати урагани!
И като въглени в огнище,
да пламнат всички гнойни рани!
Да изреве Лъвът, да се изправи,
победното си знаме да развей:
Напред! Народността не пада,
там дето Просветление живей!
Знанията са купчина статична информация. Просветлението е движеща сила.
© любимка Всички права запазени
Произведението е участник в конкурса:
Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей »
Благодаря ви хора, затова че сте ме прочели и удостоили с вниманието си и споделяте с мен посланието ми. Това обнадеждава, че макар и малко, но все още има мислещи и будни Хора. Благодаря ви, че ви има!