16.04.2013 г., 10:53 ч.

Последното пристанище 

  Поезия
1827 0 7

 

ПОСЛЕДНОТО ПРИСТАНИЩЕ

 

                  “Къде се намира

                   онова последно пристанище,

                   от което няма да отплаваме?”

                                        Херман МЕЛВИЛ, “Моби Дик”

 

Има хиляди стари пристанища – с диги,

с вълноломи и кейове, с каменни къщи...

Вечно някой си тръгва и някой пристига,

вечно някой потегля и някой се връща.

Има хиляди пристани...

Те съществуват,

за да бъдат поредния дом сред вълните.

Параходите спират до тях – и отплуват,

платноходите вдигат платна – и отлитат.

 

Просто спирка по пътя е молът пореден –

за бездомния скитник подслон и опора.

Но за всекиго има и пристан последен –

като кей за почивка след тежка умора.

Там е вечно безветрие, щил безнадежден,

там платната са просто декор непотребен –

те са плитък лиман за последно премеждие,

без големи вълни и без пенести гребени.

 

Зад кърмата поредният пристан остава,

и поредният кей е поредния спомен.

Аз отплавах и този път.

Просто отплавах,

подчинил се на вечния порив огромен

да улавям за път ветровете солени,

да съм скитник по синята шир на морето.

 

Но далече-далече ме чака и мене

едно малко пристанище тихо, в което

ще отпусна платната и котвата тежка

и застанал до кея далече-далече

ще посрещна и аз участта си човешка...

 

Има пристан за всеки –

последен.

И вечен!

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Поздрави! Прекрасно е!
  • Много ми хареса.
  • Благодаря ви, приятели! И щастливо плаване към пристанищата, които ни очакват!
  • И мен ме натъжи много!Все по-често,скришом от себе си,всеки от нас се замисля за края!Сега,обаче е страхотна пролет вън и аз ти желая една хубава вечер с чаша вино!
  • Остаряхме. Много мислим за края, много... натъжават ме твоите стихове, стихове брилянтни!
  • "Там е вечно безветрие, щил безнадежден,
    там платната са просто декор непотребен "
    Всеки плува към своето тихо пристанище. Тъжно, но много истинско и хубаво. Поздрави Маестро!
  • С възхита,Вальо!
Предложения
: ??:??