(из цикъла „Фунгаментализъм“)
В някаква „народна“ сага,
от един измислен свят,
кютали си Баба Яга
и героят Пачи крак.
Банки къщата отнели,
че била без фундамент
и санирани панели –
Пачи бил освободен.
Трицепсът му бил трениран,
но не можел да реши,
кой вълшебник да подпира –
глезен да не го боли.
Хем немила, хем недрага,
с газ над кофите за смет
с чутура пресякла Яга
курса на „Фалкон“ проклет.
Блъснал в нея самолета
сам Магьосника от Оз –
разпилял се кабинета...
Спешно трябвала ОВОС!
Яга тъй се разлютила
и с червената метла
мела, мела с всички сили,
та си счупила ръка.
Все пак някакъв късмет е –
лявата – ще кажеш ти...
Леви ѝ били и двете –
тъй че, по-добре мълчи!
То и Оз не бил баш цвете,
във скандала счупил крак –
куцал. сгъвал коленете,
ходел с патерици чак!
Във духа на феърплея
няма тук да споделим,
кой изгубил е двубоя –
рано е да преценим.
Кой е паднал и кой бил е?
Видно – всички са добре.
Може пък, да губим ние...
Предстои да разберем!
Леви-десни, леви-десни –
след завоя Пачи крак
се задал със бодра песен...:
– Някой търси ли чирак?
– О-о, триглав подбедрен мускул,
десен си, нали? – кажи,
че ми писна да куцукам! –
заразмахвал Оз пари.
Десни-десни – Пачи спрял,
на ухо се „уточнили“!
След туй, одма го подпрял,
че останал бил без сили.
Да се властва е тъй тежко.
И с наднормено тегло
да поддържаш свойте грешки...
Трябва крак от потекло!
Тъй магьосникът злочест –
заприличал на паток –
да опази свойта чест,
турил крачол по-широк.
Но признал пред миколога,
че сдобил се е сега –
освен с дерматомикоза... –
с ахилесова пета!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В главната ролята на фунгата (т.е. гъбата) Пачи Крак – Триглавия патриотичен мускул
В ролите:
Баба Яга – Червената столетница
Магьосника от Оз – о.з. Генерала
© Борис Борисов Всички права запазени