ПРЕД АСПАРУХОВИЯ МОСТ
Същинска коледна елха -
на Варна светлините нощни,
запалват сякаш в нас духа
и силата на древни мощи!...
И Аспаруховия мост -
като свещена броеница,
стои на своя верен пост -
един достоен морски рицар!...
Като през Онгъла - със нож,
прорязва вярната посока
и прави варненската нощ
тържествена и светлоока...
Но, мисля си - по кой ли път
днес българското ни напуска?...
Кервани суета пълзят,
преливаме от празно в пусто...
Или митично същество -
по-древно и от хана знатен,
излапва всичкото мливо
и ни прогонва за отплата?...
Ванилин Гавраилов
/ударението в "пази" е на "и" - бел.авт./
© Ванилин Гавраилов Всички права запазени