Прегръщаш болката на хилядите стона
преглъщаш плам и студ що бие в тона
и виждаш хиляди съдби ненакърними,
лишени от любов и радост, рими.
Прекършени съдби загърбваш нощем
а денем виждаш чист свят в сън свой ощем
защото там, всред хилядите скърби,
загърбваш туй, кое душата ти прегърби.
Стои това, стои ненакърнимо.
и болката в оръжие любимо
в ръцете ти прелива безпощадно,
прелива и убива в жар, но хладно.
И даваш ти, споделяш туй що имаш.
А нямаш ли, опитваш все да взимаш
но взетото що не принадлежи,
отново тежест е на теб що пак лежи.
И тази тежест, с тежести безбройни
е с' сила на машини бойни
и всяка крепнеща стена разбива
и вся надежда в грубостта покрива.
И виждаш в сън приятелите врази.
Наяве гониш този, що те пази
а този, що те гони поздравяваш
и нему само почети отдаваш.
Хладът е жар, честта е безнадеждна.
Ледът е фар, а пламъкът е прежда.
Да води в мрак сред пусти океани,
чрез пусти мрежи с въглени постлани.
Ще видиш плам у теб в това, що гасне.
И доброта в това що в гибел расне,
ще пожелаеш хиляди прокоби
а другото ще наречеш окови.
Ще вярваш в що душата ти намрази.
В което влюби се, кракът ти ще погази,
цветята ще потъпкваш като плесен
трънът въздигайки, живот ще смяташ лесен.
А той тъй отвратен ще те остави.
И всред хлада на хиляди дъбрави,
не би намерил нито миг във хлад
щом зноят, ти бе обявил за глад.
И туй е щастие що ти наричаш.
И все мечтите са, послед които тичаш.
В които своите мечти забрави
и замени за туй, що нищо прави.
А нищото в това е що е нещо,
съдби човешки вечно да препречва
да бърка път през кривите пътеки,
човека роб да бъде в тях навеки.
А вярваше ти май във друго нещо.
Противното наричаше зловещо
но пак последва туй, що зло вещае,
макар в онуй, що хубаво ухае.
И вярата, помисли ти за гроба.
Живота си поддържаше във злоба,
а злобата, това е що разяжда
и никой се със нея не погажда.
А този път, знай път е към безкрая.
Защото само е безкраен края,
а пропастта дълбока е, щом падаш,
но плитка, щомто край ръба ѝ сядаш.
Поспри, не бързай, чакай, усмири се.
Край този ръб последен, там поспри се.
Това е границата, тя е там последна
Но после зной, дори сред пустош ледна...
© Борислав Ангелов Всички права запазени