Там нейде свири ней в нощта
и приказка разказва:
Имало едно време...
Срещнали се две пеперуди - едната изчезнала...
Отишъл на пазар богатият Руми
и срещнал просяка Шамси,
и обеднял, закопнял за ново знание Руми...
И общували двама в захлас до забрава
точно седем лета,
и танцували танц пеперуден, наречен Сема...
И съдбата ли реши да ги раздели,
в едно призори изчезнал, стопил се в ефира
сякаш Шамси...
И оттогаз носи се стон във всемира:
"Къде е? Къде изчезна Шамси?"
Страдал дълго Руми,
но след време двете пеперуди се слели
и се родил Маснави...
И, слушайки гласа на нея,
събужда се копнеж-въпрос във мен:
"Къде ли е моят Руми? Къде ли е моят Шамси?"...
© Есфир Асфар Всички права запазени