Кървава песен подхващам все
за невинно момиче,
някога беше с душица добра,
с голямо сърце и глас като на птиче.
Беше усмихната винаги тя,
ходеше всякога в бяло,
тъй чиста, красива, сякаш сълза,
беше капка свежа роса, роза красива поляло.
Със смях тя посрещаше всяка тъга,
всяка нелепа несгода,
светло бе вечно в тази душа –
нямаше ни лъч тревога.
Силна бе тя някога преди,
но отнеха нейната мощ -
на близки хора зли очи,
кълняха сякаш всяка нощ.
И в ден един - така красив
тя ада сякаш опозна,
викаше я порив див
и зовеше я смъртта!
Тъй я беше страх горката,
цялата гореше,
всичко в нея оковала самотата
и сърцето й кървеше.
Черно сложи на лицето
и на свойта млада гръд,
но държеше я това, което
„обич” викат по света.
Сълзите й нощ и ден горяха
нейното восъчно лице,
хора близки думи зли зовяха
и убиваха самотното дете.
Викове, обиди, удари видяла даже
и се молеше на Бога свишен
нея с гръм да я накаже,
но не се смили над нея той.
Плач зловещ като мъртвешки вой
всеки ден изпълваше дъха й
и се пита вечно „Кой
ще убие младостта ми?”
Мина време, любовта
още я едва държеше,
за мъничката ръка
милваше я и крепеше.
Но веднъж не издържа -
взе бръснача и написа
по мъничката ръка:
„Бог ме бил така орисал.”
Алена магия я обзе
и тя падна на земята,
че живота си отне,
но спаси си, знам, душата.
Щом видяха мъртвото дете,
се разплакаха звездите,
никой нея не можа да спре -
нито братята, ни сестрите.
И я сложиха във гроб,
в бяло цялата обвита,
а любимият й вечен роб -
с пръст видя я той покрита...
И заплака тихо той,
виждайки я тъй студена -
бе загубил я във бой
срещу глутницата озлобена.
Тъжна беше – спор няма,
но спокойна във тъгата,
в бяла хубава премяна
спуснаха я във земята,
а лицата каменни забравиха,
че някога било е.
Близки хора я убиха
и заровиха, уви...
Млада беше, дяволита,
пълна със мечти,
но той нея и до днес оплаква
и кърви сърцето му,
на вратата я очаква,
остаря лицето му,
а тя бе тъй млада, както тогава -
ненавършила пълнолетие още,
за някои тя остана такава,
а други мразят я в дни и нощи,
но духът и красив пак се скита
и пази принца от болка,
даже да беше с ковчега зарита,
душата й в него не беше!
© Яна Всички права запазени