На 11 март светът бе потресен от невиждана трагедия в Япония. Земетресението причини тежка авария в ядрената електроцентрала Фукушима-1.
50 мъже, пожелали да не се съобщават имената им, рискувайки здравето и живота си, доброволно са останали да се справят с аварията...
Тя е сън на забрава, дълбоко в пръстта
на ранена от спазъм сърдечен планета.
Тя е скрита тревога в зова на ята,
под чиито криле се разсъмва в небето.
И е жива – с тръпчивия вкус на сълза
под кората на тъжни дървета, превити.
... и решимост на мъж, във очите познал
на стихия зловеща гнева ненаситен,
за да срещне зората на новия ден
стрък зелен, над отломките дръзнал да вдиша
и светът да въздъхне, внезапно спасен,
с нежен взрив на щастливо напъпила вишна.
Март 2011 г.
© Йорданка Гецова Всички права запазени