П Р О Л Е Т П О Н А Ш Е Н С К И
Тази хубавица Пролет, пристигна
по земите наши с Първи птичи полет!
Коси от слънчеви лъчи разпусна тя
в гори, градини, ниви и поля!
С роклята ù от зелен атлаз
вятърко се заигра и затанцува
и с вълшебна пръчица по нея
той цветенца разни нарисува...
На кокиче, минзухар, синчец и теменужки
залюляха се те всички като дружки!!!
Грейнаха лицата на децата, на млади
и на стари - затуптяха пролетно сърцата!
А Баба Марта гледа и се чуди?...
Да си тръгне тя се инати, не ще!
Поразии сто направи - разлюти се,
завилня - студ настана и в комините,
вятърът засвири, зафуча! И отново -
вкъщи всеки бързо, бързо се прибра!
Но Младостта нали е Младост!
Отново грейна Пролетта!
И Баба Марта заотстъпва,
за път започна да се готви тя.
И стана чудо - вкупом зацъфтяха -
нарциси, иглики, зюмбюли и лалета...
Накичиха се с ароматни цветове,
храстите и плодните дръвчета...
Пчелички работливи зажужаха
и птички загнездиха и запяха...
Преживните животни млекодайни
в тучните ливади са на паша.
Машините - нивята отново заораха
и пазарът пъстър оживи се даже,
макар че хората пообедняха.
На всеки -пролетно му е в душата!
С надежди днешни, грижи за утрешния ден,
за по-добро засяваме зърната,
каквото днес посеем - това ще да берем!
Добре дошла си, Пролет, на Земята!!!
Ч Е С Т И Т А П Ъ Р В А П Р О Л Е Т - 2013!!!
© Виолета Минчева Всички права запазени