Прослава
Слънцето обединител е
На всички. Хорс това е.
За всички дава светлина и топлина.
За прослава и молитва то
Достойно е. На него Слава.
Земята за прослава също е
Достойна. Всичко тя приема
Дава топлина. Сила и енергия.
Тя всичко лошо взема, и
Хубавото дава. Слава на Земята.
Водата любовта съдържа.
Облееш се със нея, изкъпеш
Се в река - ставаш вече друг.
Очиства тя тялото, душата и
Духа окриля и закриля.
Слава на Водата, на Вларол.
Въздухът е непосредствено
Условие за човешкия живот.
Без него ад и смърт. А с него
Имаме надежда. Прана в себе си
Съдържа, бог е той - съзнание
Велико. На великия Ваюмн
Слава.
Огънят какво е - животът
Що ражда се когато трият се
Дърва. Той е взрив, той дава
Топлина, светлина когато е
Студено на човека. Енергия е
Той, утеха за душата и духа.
На Агни, огъня прекрасен
Слава.
Какво са боговете - същества велики
Те са: разум, светове, души и духове.
Чрез прославата на тях,
връзка се осъществява.
Учи се човекът по начина такъв:
Да строи и да твори -
Да гради и да съгражда дом небесен,
душата си да храни и насища,
Доволство, радост да постига,
Духът си да укрепва - възвисява,
Пътища-пътеки скромни да прокарва
През треви високи, през трънливи
Гъсталаци.
На Род, небесния творец, на Сварог
Майстора велик - слава. На Велес
С образите свои силни - земни и небесни
Слава. И слава винаги на този,
До него веч що върви-строи.
Лесничеят
Строи дом и пътища прокарва,
световете свои - тук и там.
Ура.
Лесничея
© Леснич Велесов Всички права запазени