Какво от туй, че няма бяла зима,
щом пуйка на трапезата ще има!?
* * *
Захвърлих свинското. И с мъжа ми
решихме с Щатите да станем квит-
на Коледа да метнем сочна пуйка
сред облак вкусен, в аромат обвит.
Дърва нацепи той, пещта запали,
а аз през сълзи рязах праз
(побългарих рецептата, 'ма нейсе),
ала спасих на Грух душата аз.
Картофи белих, грах варих,
с "комбайна" млях поединично,
та стана гарнитура "шест"! Покрих
*мисирката с *варака (ексцентрично).
Напълних я с ориз и гъби бол,
стафиди, чесън, портокал, лимони,
полях я с вино и масло... Под станиол
завих я и... "хелоу, бамбино!"
Седяхме до *оджака двамца там
провесили глави, с ръце в скута,
когато мЪж ми смигна: - Май, че знам
прекрасен край за тая скука!
Какво, че уискито е все от САЩ?
Ракията пък ни е родна стока!
И с риск да станеме за смях
ударихме по няколко гълтока.
Уж знаехме, че тя главите трóши,
щом пие се на гладно, без мезе,
но клюмнахме - спаружени галоши,
забравили, че нещо се пече.
Ех, как крояхме планове големи-
в конкурси с нея да се изявим,
че беше фото - еротична пуйка,
пък стана "Сори, бейби!"
И... Амин! :)
---------------------
* варак - фолио
* оджак - пещ, огнище
* мисирка - пуйка
© Петя Кръстева Всички права запазени
с кулинарно изкушение!