Защо очите ни са кръгли?
Дали защото кръгъл е светът
и си пърлим крилата пеперудени
на живота в огнения кръг ...
Всичко неизменно се повтаря -
раждане, повяхване и смърт,
за прозорче очите ни остават
да прозрем въртопа околовръст.
Цялата Вселена се върти,
и Слънцето, и Земята с нас,
и замайват се нашите души
от любови и раздели до несвяст.
Неизбежно всичко е въртежно,
мислим, че все вървим напред,
а всъщност окръжност следваме,
извървяна от векове ...
Пумпалът вечно се върти,
дали на зле или добре
все едно, но зная - с него ние
се въртим, за да се усещаме ...
© Валентин Василев Всички права запазени