3.10.2024 г., 10:48 ч.

Път 

  Поезия
78 0 0

Път

 

Какво е пътят на човека? Пътят е

Нещо велико - път между земята и

Небето. Истината, която човек в

Живота свой твори. Да се храни вечно

Душата трябва, да ходи и лети неговия дух.

Слава на пътя. Той е вечен.

 

Пътят - това са земните модели, що

Мястото човешко вечно определят.

 

Той първо до краката се отнася.

Да ходи човек и природата да

Изучава. Разходките, пътешествията

Разни по земята - път са те, по-точно:

Пътеките на пътя. Те тялото захранват

С хармония и здраве, очите - с гледки.

Гледките, картини разни - те ума

Захранват - той отношение придобива.

Слава на движенията наши, действия,

Дела - разходките в живота те са.

 

После, пътят за ръцете е помислил.

Ръцете да обичат трябва предмет

Всеки - да го очистят от прах, паяджини,

Да му кажат, че не е забравен. Предметът

Тоз от ръцете светлина човешка получава.

Зарежда се, излъчва светлина. От любовта

Се тя поражда. Ръцете красота творят.

 

Книгите какво са, филми, песни, умствени

Картини - храна са за ума, в пътешествие

Ума отправят. Слава на книгите,

И на цялата природа, те душата хранят.

 

 А делата пък какво са - те пак са

Същото това захранване прекрасно,

Чувства дават, проверяват смелостта,

Която за духа врати отваря. Щом Хорс

Ни свети задвижват се крака, ръце и

И всичко що в човека се съдържа.

 

Това е пътя - хранене и дух. Чувствата

Са всичко във живота. Те са "волейбол"

Между човека и живота. 

 

Човекът заедно с животни разни,

С растенията, градината, гората, с водите,

С въздуха прекрасен, с Хорс и със

Луната напред, нагоре трябва да

Върви! Движението вътрешно и

Външно - те са пътят що нахранен,

Възвисен и вечен човека ще

Направят - жител на земята и

Небето. Слава на Велес.

 

(Работата, занимания, тренировки,

Грижите за двор и дом,

Еротичното захранване, даването-

Вземане човешко - това

Пътеки земни все на пътя скромен на

Човека са.)

 

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??