РАЗГОВОР
Със тебе Смърт - жестока, зла съдба,
не сме се срещали лице в лице,
но ти докосва ме веднъж ли, дваж
със костеливите си, зли ръце.
Първо баща и майка ми отне -
мили светци, в образ тих и скромен,
после любимата сестра ми взе
като вихър страшен и злокобен.
Отне ми ти и скъпия съпруг -
във живота моята опора,
а мене запокити ме напук
сама да скитам с тежка умора.
Не си ли, добре е да разбереш -
по-силен, животът побеждава,
но ти до който черна длан допреш,
в него мъката навек остава.
Във твоя черен списък подреден,
мой ред е, но аз не съм готова
и, моля те, дари ми някой ден
с сатаната още да поспоря.
Вредом, където минеш, носиш скръб,
за всички си ти тъй нежелана,
а силно любя аз живота скъп
и искам при него да остана.
Животът труден, тежък и суров
по-мил е от тебе, неизбежна,
не ще дочакаш ти от мене зов.
Забрави за мен, о, ти, любезна!
© Анка Келешева Всички права запазени