29.12.2012 г., 11:07 ч.

Различен сняг 

  Поезия
438 0 1

 

РАЗЛИЧЕН СНЯГ

 

Снегът пристига.

Населява гъсто

на въздуха прозрачен синевата

и гали с неумели хладни пръсти

кафявата косица на тревата.

 

Снегът пристига.

Хладно слънце свети,

прелитат едри сребърни парцали –

като че пърха някъде в небето

огромно ято птици…

… Но едва ли.

 

Това е топъл дъх, замръзнал горе

– не нечий топъл дъх... по-скоро ничий –

поел надолу, към света на хората,

еднакъв всеки път – и тъй различен.

 

Бях писал някога, че снеговете

от сивата безбрежност долетели,

са сякаш бели сватбени букети,

или прозрачни сватбени дантели...

 

Бях писал някога, че, снежно-бяла,

вали безкрайна чистота над мене,

като сребрист чаршаф в родилна зала

и пелена за току-що родено...

 

Бях писал, че могилите отсреща,

затрупани от снежната вихрушка,

като че сетния си ден посрещат,

облекли бели ризи – по хайдушки...

 

Бях писал...

Но се трупат преспи бели –

еднакви всяка зима – и различни,

и не на пелени и на дантели –

днес на саван снегът ми заприлича…

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Погледнатото от различен ъгъл винаги е различно и различно отразено. Но пък, великолепно направено!
Предложения
: ??:??