РИТОРИЧНО
„Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е или слава!...”
Христо Ботев
Днес бързо оредяваме на площ,
която ни е вече тъй широка...
В историята чезнат чест и мощ,
приемаме на дявола оброка...
И всичко се повтаря като в сън,
излизане от който просто няма...
Напомня ни през ден камбанен звън,
че този сън зловещ не е измама...
Тук наши политици грабят с нюх
на вълци единаци хляба роден...
За воплите народни все е глух
пастирът, който трябва да ни води...
А българите наши по света
все общностите там увеличават.
Да се замислим с родна суета:
позор ли е това, или пък слава?...
© Ванилин Гавраилов Всички права запазени