„С чего начинается родина?
С картинки в твоём букваре...”
М. Л. Матусовский, песен от филма „Щит и меч”
- Научи се! Извивай нагоре камшичето тънко,
а надолу натискай, да стане ченгелче дебело!
Но моливчето, тъй непослушно, след малко ще хвръкне -
по широката писта на долния ред е поело.
- По-уверено, хайде! - и хваща ръката ми мама.
Аз старая се, мъча се, трия. След Нова година
ще изписвам красиво лулички и букви (не само),
и най-светлата дума - в букварчето сричам: Ро-ди-на...
Но животът ме сгъна на влакче с несбъднати релси.
И със букви красиви аз - с диплом на оперна прима,
под надзор на комшии: „Май диър си, френд! О, о’кей си!”,
сувенирчета правя за износ със надпис „Родина”.
Докъде я докарах - поетично изписвам с „Аз, Буки, Веди”,
„...Добро, Есть... Люди, Мислете, Наш...” . И продавам за левче – „Родина”! Компаньонки се търсят и плащат във евро в страната на Верди.
На английски надрасках набързо в имейла: „О, йес!” и заминах.
© Теди Савчева Всички права запазени
И със букви красиви аз - с диплом на оперна прима,
под надзор на комшии: „Май диър си, френд! О, о’кей си!”,
сувенирчета правя за износ със надпис „Родина”."
Красив, силен и истинен стих! Поздравления!