Беднус свила е душите,
ма мислим да отпущим малце краю!
Руси че *вапцам си косите,
нече да го *прашам мой Таню.
*Пой че облечем се в бела блуза,
че развеем из село полите,
с црвено црвилце на бузи!
Мартеници ногу съм наплела,
сите порти че закичим,
крушата, дек над мегдано,
богато клони е привела,
па и *ягнищата че отличим!
Да *сретнеме Марту засмене,
да даде слънце на полята,
жито да поклъне,
да живнат у селО и стадата.
Оти от край време знаем
на баба Марту *браkята мили,
*Голем и Малък Сечко,
винцето й са изпиле.
Щом види, че се *разлюти,
*Фуртуните че *подбере,
Цръвулци че затрупа,
десет кожи че му *сдере!
РЕЧНИК:
вапцап - боядисам
прашам - питам
пой - след това
ягнищата - агънцата
сретнеме - посрещнем
бракя - братя
голем и малък сечко - месеците януари и февруари
разлюти - ядоса
Фуртуните - виелиците
подбере - подгони
сдере - скъса
П.П. Честита Баба Марта, ОТКРОВЕНЦИ, да сте ми живи и здрави, бели и червени и широко засмени!
© Татяна Всички права запазени