На Ив
Върху релсите,
а всъщност – извън тях.
С гръб към влака
и с лице срещу съдбата.
Струни на китара, пълна с прах,
нервите й – скъсани в ръката.
Сме ли,
или бяхме шепа страх
в коловозите на дните разпилени?
Мънички зърна
без сой и знак
в пъзел безответен
залепени.
Със лице към влака и – очи в очи!
Гняв и сила
заедно събрани.
Погледът си
кой ще отклони?
Ще отскочи – или ще остане...
Влакът е отминал.
Ти стоиш.
Феникс
след нанесените рани.
Релсите оставят две черти,
по лицето на животът ти
издрани.
Маргарита Мартинова
© Margarita Martinova Всички права запазени