Имаш ли, бате, стотинки за хляб?
Гладен съм, чак ми се плаче.
Днес не намерих в боклука комат.
Знаеш ли!? Аз съм сираче.
Нямам си майка, нито баща,
Бога и хората моля.
Скитам, додето падне нощта,
спя върху камъни голи.
Дай ми бе, бате, ти си добър,
Господ късмет да ти дава!
Имаш обуща, дрехи, чадър –
аз само с хлебец минавам.
Май не разбрах как се прави добро.
(Кой да ме беше научил!?)
Само случайно срещнах едно –
в поглед на улично куче.
Не, че го беше грижа за мен,
другаде гледаше (жалко).
Стъпка встрани, храсталакът зелен
криеше няколко малки.
Много ли бързаш? Нямаш пари?
Нищо, друг някой ще питам.
Има и хора с тежки съдби,
с капчица милост в душите.
© Вики Всички права запазени