Три гарги кацат на дърво,
отнейде буря се задава,
а долу, в ниското стебло,
стар болен гарван сам застава.
И слуша яростния спор,
споходил някъде отгоре,
посрамище за всеки хор
заслуша, няма що да стори.
И първа гарга най-високо
пискливо, мощно се провикна:
- Под мен се скрийте, под крилото.
Не бойте се, докле не литна.
И втора гарга тъй изкряка:
ти не плаши се там отгоре,
не ще пропаднеш от клонака,
от ветрове ще те оборим.
А трета гарга се подсмихна,
във вярност в другите закле се.
Но пък "ще видим" промърмори
и в смях безмълвен се разтресе.
Помисли старият сив гарван
там за ония в висините
и със крила недоразтворил
към буря право извиси се.
Че виж, онези нависоко
делят закрила и подкрепа,
от тях по гръм му би се сторил
прегръдка топла и утеха.
© Борислав Ангелов Всички права запазени