Столичанин в повече
Затвориха ТКЗС-то на село
и аз станах зидар.
Зидарът върши добро дело,
търси го млад и стар.
Тръгнах за София.
Там имало работа за век.
За мене София беше утопия,
за бедния селски човек.
Вървя аз по ларгото
на тоя бленуван град,
въртя глава, не изтървам и малкото,
засищащо любопитния ми глад.
Като вятър ме подмина
напред с крачка широка
някаква млада бамбина,
топола стройна и висока.
С дънки, сякаш накълвани
от селския герест петел,
на няколко места леко съдрани,
да се види нежния ù епител.
Загледах се ококорен
в тези стройни бедра,
отиващи нагоре, нагоре...
Сякаш нямаше тяло, а само глава.
Ченето ми падна.
Загубих дума, свят се завъртя.
Аха-аха да припадна,
но не се изложих пред света.
От унеса ме извлече
добрият ми бригадир:
- Ехей! Какво става, човече?
Тук не сме дошли на панаир.
От следващия ден
за ларгото забравих.
Зидах здраво и за добро
и само спомена оставих
да разказвам в малкото мое село.
07.06.2012 подпис: селянинът Петко
© Никола Яндов Всички права запазени
Харесах!