СВЕТОВЕ ОТСРЕЩНИ
Когато нощем погледа си вдигам
в небето със звезди и още нещо,
една звезда отсреща ми намига.
Какво сте вие, светове отсрещни?
Какво сте, бежови луни от слюда,
които като ситен бисер светят?
И там ли има безнадеждно луди,
загледани в небето ви поети?
И там ли има ветрове прозрачни,
и там ли сутрин грее слънце рижо,
и там ли стар прошарен неудачник
споделя с небесата своите грижи?
Ако сте просто огледално-зрими,
отсрещни мои светове-вселени,
то значи, че и мене там ме има,
че мога просто да говоря с мене.
Какво да кажа?
Че до болка ясна
е тая плесен, шупнала в душата,
че и на мене ми е неуютно, тясно,
че сляпата тъга ми е позната?
Защо?
Не е ли по-добре да стана,
на масата две чаши да поставя
и пълна кана.
Просто пълна кана
среднощна луда дъхава забрава.
И ако в чашите звезда се спусне,
и ако с чашата си чаша срещна,
ако докосна с устните си устни,
то значи, мои светове отсрещни,
че някъде под облаци лилави,
под синьо слънце, под луна зелена,
един поет е седнал в нощ такава
и пие с мене, и говори с мене.
Какво, че там луната е лилава,
оранжева, седефена, незрима...
Отсрещни мои светове – наздраве!
Примигвайте... да зная, че ви има.
© Валентин Чернев Всички права запазени
Поздрав!