За това ли се бори, Апостоле?!
За това ли увисна на бесило самотен
и ти пяха молитва премръзнали гарвани
без да чуе народът ти тихия зов?!
Колко време изтече, Апостоле,
а пък правдата пак се купува,
свободата дошла стана пошла,
за едни е добра, все за други остава мечта.
Пак богатите пият сила от слабите,
управляващи тъпчат стомаси и ни плашат с война.
Днес отричат турското иго, поругават отново Батак,
губи смисъл твоето дело, ти си бил измислен юнак!
За това ли се бореше, Дяконе, във дисагите с хлебец и сол?!
Как не граби пари и имоти, а си имал акъл?!
Виж поднасят ти почести, сатаните без срам и без страх.
Събуди се Левски, Апостоле
и кръстосай отново револвер върху нож!
...за чиста и свята република.
...
© Иван Иванов Всички права запазени