9.11.2009 г., 0:38 ч.

Танц във плен 

  Поезия
799 0 5

В ручей някога рибар един
рибка улови за своя син.
Нежна и с опашка разноцветна,
той в аквариум сама я метна.
Тъжно, клето, мъчно ѝ било --
плува днеска в тясното стъкло.

Славей чуруликаше в гората,
хванаха го с хитрости децата,
птичката поставиха в кафез,
страдаше, но песни пее днес,
нищо че, заключен зад решетка,
вечно ще е сам във тая клетка.

Властваше в един красив дворец
царска дъщеря с прескъп венец.
Чудната принцеса в бой плениха
в робска свита днес с усмивка тиха --
танци за владетеля си млад
там играе, в златния палат.

Влюбен бяла роза от поляна
пожела за своята избрана.
С тръните си тя се противи --
алчната ръка над ней надви.
Сложена след туй в кристална ваза,
свежа в плен да бъде тя отказа.

В плен и днес са рибки -- жълти, сини,
в плен тацуват хубави робини,
в плен във клетки пеят тъжни птички --
розата единствена над всички
властва кат кралица благородна --
вечно чиста, винаги свободна.

© Тошко Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Харесах!Поздрав!
  • Не съм сигурен какво точно значи "лайтмотив", но тук има повторение на една и съща тема, транспонирана по различни начини. Разбира се, после следва контраст и кода. Но не съм се стремил да имитирам някаква музикална форма. Просто исках контрастът да е силен и пълен.
  • А чувал ли си за лайтмотивна техника?
    ... като тази на Хайдн например или Лист...

    Хубаво е!
  • А понякога рибките доброволно "жертват" свободата си...
Предложения
: ??:??