Появиха се на шарения свят
три сестрици, три прекрасни гиздавици!
Майчицата им пресвята Мъдрост се нарича,
а баща им от вихър е роден
и закърмен с храброст в жарък ден!
Та родителите техни ги дариха с имена:
Сила, Щастие и Светлина!
Сутрин Силата сестрица се събуждаше
от полъха на утринен ветрец,
който я милуваше и в косите
и поставяше венец от дъхави цветя.
А тя му се усмихваше със
своята сияйна красота!
И таз усмивка правеше ветреца ураган.
Силата сестрица ятаган му подари,
за да брули що е гняв и тъжнина,
скрити във човешката душа!
А пък втората сестрица Светлина
всяка утрин бавно тикаше нощта.
Озаряваше с усмивка небосклона син
и даряваше със вкусен млин
и пчелички, и мушички, и сърнета,
и наперените дъхави цветлета.
И обагряше със своето светило
всяко живо, всяко мило.
И света прегърна тя
и обля го в свойта Светлина!
А пък името на третата сестра
свързано е с радостта.
Щастие се тя нарича и във радост
всичко живо багри и облича!
Със воал от нишки звездни
тя обсипва всяко същество
и дарява му безкрайно блаженство!
Сила , Щастие и Светлина,
те са струя красота!
Аах, ги тези три сестрици,
три прекрасни гиздавици!
© Лидия Всички права запазени