Стоян:
Гергана, думам ти, Калине,
от радост място не намира -
очите тъмни и големи
все Колчо богаташа дирят.
До него тежко тя пристъпя,
коси си в плитки е прибрала,
облечена в носия скъпа...
Нагиздила се, натъкмила -
същинска дивна самодива
и сватба чудна днес ще вдигат.
Калин:
Не думай вече, луд Стояне,
Гергана дума ми е дала,
че по седенки заговарям.
На кладенеца я причаквам.
Една Гергана е в селото
и сред момите на хорото
снага ù като слънце грее
и звън се лее, га се смее.
Гергана в вярност се кълнеше.
Ще ми пристане тая вечер.
Стоян:
Очите ù красиви лъжат.
Тя други люби и задява,
със Колчо сватба днес ще правят.
Гергана, дивна хубавица,
да дойде в твоята къщица
със тебе да живее бедно...
Не е момиче лековерно.
Снага ù стройна радост иска.
С носии бели да се гизди.
Гергана гривните я мамят
и тежки дървени гердани.
Калин:
Гергана, моя е, Стояне!
Не дири златното имане.
Тя мене иска, мене люби.
Ти махай се със тия груби
думи, дето ми ги дрънкаш!
Но разговорът е прекъснат
от луди викове и песни.
Калин полу-умрял се кръсти -
от туй, що вижда, е прекършен.
Гергана, чудна хубавица,
до Колчо богаташ пристъпя.
Коси си в плитки е прибрала,
облечена в носия скъпа...
Нагиздила се, натъкмила,
същинска дивна самодива,
тъй както думаше Стояна.
Ах, таз измамница Гергана,
а и Калин такъв наивник.
Той на крака се олюлява,
пред погледа му причернява.
Гневът от ревност го напада
и на земята мъртъв пада.
Гергана първа се притече.
Сватбарите не свирят вече..
Но късно е – душата млада
отлита вече към небето.
Дано намери там покоя
и обич истинска обаче,
а не лъжовна като тая.
Гергана много дълго плака,
ала не върна млад Калин.
© Татяна Начкова Всички права запазени