В начале
“В начале бе Словото и Словото бе у Бога..."
Иоан Богослов
Човек и добре да живее -
умира. И ражда се друг.
И нека роденият знае
какво е било преди тук¹:
"В начале бе слово
и никоя твар
не хвалеше Бога
(с лъжи пък макар!).
В начале трудът бе²
и никоя твар
не хвана в ръцете
сърп, чук и..."комар".
В начале какво е -
не знам, не разбрах,
затуй ми мърморят:
- В начале бе... грях!
________
¹Поетична парафраза на заветните думи на хан Омуртаг.
²Според Дарвиновото учение "За произхода на видовете" и възприетата от комунистическата идеология догма за еволюционната роля на труда.
³На снимката е търновската църква "Свети Четиридесет мъченици", където се пази Омуртаговият надпис.
© Даниела Тодорова Всички права запазени