Ако в доброто си загубил вяра
и гасне всеки светъл идеал,
и туй добро врати не ти отваря -
неверен поданик на своя крал;
ако след бури вече нямаш клони,
а бил си най-могъщото дърво,
и си бедняк, а бедния го гонят
от масите на всяко пиршество;
ако в сърцето ти угасне песен,
усмивка - от шамара на врага
и търсиш пътя само да е лесен,
и станеш най-смиреният слуга;
ако душата стене омърсена
и с кал я шляпа всеки стар мръсник,
а Господ - ням актьор във всяка сцена,
те утешава с поглед на циник;
ако край теб не виждаш нищо друго,
освен едни наведени глави -
войник стани, бъди месия, чудо
и като Моисей ги поведи;
разбий дворци, умри на барикада!......
Дадеш ли за народа си глава,
ще имаш най-голямата награда -
и той да те запомни след това!
© Кети Рашева Всички права запазени