I. Преходът
Със свобода всяческа, отведнъж,
народът ни сподоби се
(едва не го уби) - всичко може вече
да прави и струва
(с пари обаче!)
И най-паче...
на воля да мизерува.
II. Демократ-либерализмът?
Бре-ей, хвала! - пренародна била
Демокрацията.
За малцина - пари и власт,
за мнозинството - бачкаторството.
Ала и то - дефицит: фалит след
фалит.
Казват: криза на демократ-либерализма.
III. В крайна сметка
Подир толкоз ялов труд и напъни,
посред анархия,
роди единствения си реален продукт -
Олигархията.
IV. Възхвала на Демокрацията
О, Демокрацийо, хиперхвалена,
Демокрацийо сладка, блазе ти,
щом бяха твойте герои
близнетата Галеви
и наркобосът
Златко Баретата.
© Вълчо Шукерски Всички права запазени