Ний, българите, не сме стока,
не може да се отрече!
Мен тази истина жестока
от дълго време ме пече...
Ний цял живот на глас роптаем,
но все от чуждото крадем...
Живееме живот на заем,
боклуците си не метем!
О, по керваните все лаем
и неударени ревем!
А и на ужким все се каем,
догде "честта" си продадем!
От алчността е нашта злоба
и пълното сърце със мъст,
Със злото ни погребват в гроба!
О, правим кал, от всяка пръст.
© Христо Славов Всички права запазени