О, стане ли вече на възраст Човека,
очакват го хиляди малки беди...
И дните пред него се тътрят нелеки...
Докато Животът не го повали!...
Натрупа ли много лета на гърба си,
започват годините да му тежат!
Върви със бастунчето в дните си къси
и губи целта си по дългия път!
Немощен, измъчен, забравят го всички!
Изгубил е смисъла в този живот!
След словото огнено днес е на срички!
И всичко за него е вече хомот!...
Лицето е в бръчки...Човека го няма!
С изпразнени гащи, човек посивял!...
О, и старостта му е мъка голяма...
Той вече Живота си е преживял!...
© Христо Славов Всички права запазени