28.05.2007 г., 14:03 ч.

Защо? 

  Поезия
621 0 6

 

 "Стадото си избра стопани,
   с кавали - медени, с криваци - гъвкави,
   пак обещават ли, обещават,
   с протекли лиги за още мръвка...”

                                      Маргарита Зидарова
 
Така е, Маги, вярно, че сме стадо,

което от години жално блее.

Но кой, кажи, зад грозната ограда

в покорство ни държи, защо зад нея

стоим си кротко с робска безучастност

и чакаме от нас курбан да сторят,

когато и за слепите е ясно,

когато даже немите говорят

доколко е върхушката прогнила,

престъпна, алчна, хищна и безродна...

Защо изтлява българската сила

и гасне в мрак искрата любородна?

Защо търпим етнически шамани

със святата ни памет на дедите

вулгарно да се гаврят? Где остана
достойнството, честта?
Нима мечтите
изчерпват се със ситата вечеря,

„Биг брадър“-а и сметките платени!

Защо, за Бога, срамното ни вчера

и днес тече в покорните ни вени?

Защо? Защо?... Болезнено повтарям,

и пласт след пласт тъга в гърдите трупам!
Защо? Защо!... Отвътре ме изгаря!

А стадото доволно, кротко хрупа... хрупа...

© Ангел Веселинов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??