Защо Велес е нужен на света?
Нещо ново и различно, нужно на
Света е. На мен – на Лесничея първо.
Има братя във Русия – славянските
Почитат богове – но и техното служение
Различно е. Това е интересно –
Да дръзне някой да даде нов модел.
Модел: различен-друг-своеобразен.
Велес природен бог е - обединява
Всичко – стихиите природни и всички
Същества – животните обича той –
За него те обединителите са - на всички
Същества. Разходки, пътешествия,
Учение, знание, всестранните дерзания
И стремежи – това Велес е – стихове,
Музика и земеделие – корените на
Дърветата прекрасни, златистото жито.
Това е все Велес – всичко във природата
Прекрасна! Слава на Велес!
Но – защо Велес, все пак? Бит и битие,
Ново, нужно на човека е. Равновесно,
Просто, мъдро и красиво. Перспектива.
От дълбините земни, где змии живеят,
И скъпоценностите земни, от лавата и
Топлата, горещата, недрена вода – до
Род – Небето и Духът Небесен
На Велес присъствието благодатно се
Простира.
На Земната повърхнина избрал Велес
Е кравата, бика, вълците и мечката
Могъща да представят-представляват
Неговия дух.
Задача двойна има във света Велес.
Душата да насити със общуване, с
Живот, и духа със мисъл-творчество
Прекрасно. Духът човешки самостоятелен
Да бъде - на Велес, на Лесничея също е
Задачата основна. Герой такъв, що
От вратите сложни не бои се – в името
На свободата, в името на перспективата
Безкрайна.
Ще даде Велес ново във живота ноу-хау.
Нови, лесни, творческо-прекрасни
За живота образци, незнайни те са засега.
Лесничея пръв сега за себе си все още,
Но прокарва пътищата тез.
Велес за него е другар, не бог за поклонение,
А бог за прославление. Защото иска
Лесничея сам да бъде бог. Има Лесничея
Възпитание, навици прекрасни въведени
Полезни – обливането ежедневно със
Вода студена, умереното въздържание
От храна. И още други, - сам се той
стреми в Природата заслуги да добие.
Плаща Лесничея на Велес с думичката
„Слава“ – Слава на Велес – пее и възпява.
За да му бъде той другар-съратник в пътя.
Но пее още той: „На Лесничея слава“.
Сили двойни и различни да придобие иска.
От Велес – едно, и да намери иска - второ -
Вечният модел на своята душа и дух.
Да служи иска Лесничея, нови чувства
Да даде; знания такива, що да породят
Действителност нова, където във света
ново творчество и радост да се появят!
Ура.
Не е сам обаче Велес, до него са и други
Богове – Род, Сварог, Перун, Даждбог.
И всичките - Славянските - забравени.
Велес е символ и представител на тях.
Проектът стар и нов това
на вечното Небе е.
Три са за повтаряне думите на Лесничея:
Велес, Слава,
Лесничея - този, що сега набира светлина
За свойта вечност – Земна и
Небесна. На него (скромна) - слава!
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов Всички права запазени