Ей там, до Сборяни и по Камен рид
стъпки още има от тоз славен жид!
Гората нашепва легенда една:
В скалата щом бръкнал потекла вода!
Сторил и дермени - да има качамак!
Скалата издялал , направил теке -
пътник щом замръкне да може да спре!
Ала нийде няма - по целия свят
оставен от Дервиша нишан - уникат!
С него и да днеска не ще мериш ръст -
отдалече грее полумесец с кръст!
---
Тъй го е орисал - тъй е редно значи:
От изгрева до залез заедно да крачим!
© Красимир Дяков Всички права запазени