ЗАВРЪЩАНЕ
Пътуване - банален израз на живот изгубен
в безкрайно търсене на нещо ново и различно.
Далеч в пространството - и днес - един безумен,
самотен странник с кораба си времето разсича.
Изтриват се от паметта му дати, срещи само -
квадранта означен на картата със кръг остава.
И този невъздържан, див копнеж, крещящ безсрамно -
лъжата, за която като звезден лъч минаваш.
С надеждата да стигнат дните ти. Дали ще стигнат? -
нещастнико, пътувал хиляди години вече.
От мрака на вселената смълчана нежно блика -
студената, искряща белота на пътя млечен.
И там сега, на дъното на океана звезден,
една напусната планета в самотата дреме.
Дали ще я съзреш като сапфир пред теб да блесне,
стаена в изкривеното от бягането време.
Най-труден е последният оставащ парсек -
до срещата разтърсваща със пистата бетонна.
Ще падаш уморен, но жив и горд в ръцете страстни
на здравата опора с чувство на заклет бездомник.
Завръщане - най-трудното пътуване към всичко
с един замах превърнато в изтрит, болезнен спомен.
Как може зрителят сега - на драмата си лична -
да бъде и актьорът сам, изкуствено-спокоен?!
© Любен Стефанов Всички права запазени
Поздрави!