29.01.2013 г., 12:50 ч.

Зимна приказка 

  Поезия
504 0 4

 

ЗИМНА ПРИКАЗКА

 

 

Снегът се спусна като бяло отчаяние

и термометрите се сринаха под нищото,

жаравата със хиацинтови сияния

повика този свят на топло пред огнищата;

 

навън застинаха в мълчание дърветата

и, пукайки със ревматичните си стави,

забиха пръсти, сгърчени от студ, в небето.

Замръзна времето.

Какво ли му оставаше?

 

И само в бялата сърцевина на ореха,

на старите дървета в жилите пресукани

добрите сокове спокойно си говореха

за млади пъпки, пролетно разпукани;

 

разказваха на клоните, че пак ще има

и светъл дъжд, и бяла слънчева жарава,

че няма вечни есени и вечни зими,

че всяко лято нови плодове узряват...

 

Долавях този шепот в нощните си бдения

и исках да повярвам в мъдростта прастара,

но чувах червея на вечното съмнение:

– В света на хората не всичко се повтаря!

 

Не всичко се завръща с пролетта отново,

не всичко пак цъфти, и дава плод, и зрее –

в света на хората съдбата е сурова

и няма победител в спора с нея.

 

Ще си отидат снеговете от поляните,

и пролетта ще дойде изумрудено-зелена,

ще пръсне птича глъч, ще излекува раните,

дърветата ще цъфнат.

                                           Но у мене

 

какво ще върне вчерашната лудост бяла,

смеха безгрижен, вчерашната сила?

Тя като зимна жар отдавна е изтляла,

тя като въглен в пепелта се е стопила...

 

Ще бъде пролет вън, но пролетта край мене

отдавна не пристъпва палава и боса,

не се топи снегът в косата осланена

и плод очакван лятото не носи.

 

Не е за мен на орехите мъдростта прастара,

макар да има много истина във нея.

 

В света на хората не всичко се повтаря –

на този свят един-единствен път живеем!

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • !!!
  • Не пропускам да се насладя на истинска поезия,изпълнена с мъдрост и красота,но колкото и да търся подходящи думи с които да изразя дълбокото си уважение към твореца, не намирам.Само пожелавам от сърце дълголетие и присъствие в сайта със все такива невероятни творби!Поздрав!
  • "В света на хората не всичко се повтаря –
    на този свят един-единствен път живеем!"
    Много вярно и мъдро, и замислящо...Благодаря за удоволствието от творбата!
Предложения
: ??:??