Тих, бездомният клошар
рови в коша, във сметта.
Скитника, самотник стар,
глад го мъчи сред града.
Погледи сега безброй,
де с тъга или с насмешка,
отминават го, а той
влачи горест нечовешка.
Изоставен от света,
примирил се със съдбата,
в дълъг преход към смъртта
крета плачещо душата.
1999 г.
© Асенчо Грудев All rights reserved.