Солунските двама братя,
ни създали писмена
и азбуката ни свята
полетяла по света.
В книги мъдри и достойни,
зазвучало с сила нова
на прабългарските войни
древното синовно слово.
Нам творците ни книжовни
сътворили свято дело,
с букви български, народни,
да четем и пишем смело.
И езикът - волна песен,
всичките страни пребродил,
като птица се понесъл
сред славянските народи.
Тъй родила се от мрака
вездесъща светлина,
грейнала чрез тези братя
в българските писмена.
Слава вам, светци книжовни,
и поклон пред ваший лик,
дали ни сияйно слово -
българският ни език!
© Илонка Денчева All rights reserved.