... есента по хълма си подфирди жълтите кашмири от листа,
време за налагане на джибри, сух горун да тръшна във жарта,
да извадя бащината брадва – и да насека коджак дръвца,
на какво ли друго да се радвам под безброй избягали слънца,
време е – лула тютюн на пруста на кълбенца дим да издимя,
да валят връз нивата ми пуста дъждовете – гладни за земя,
време е да тръгна по баира, всички да се питат: – Кой бе той? –
и да ме остави Бог на мира! – най-подир да найда миг покой,
зимата да зине – черна бездна, вятърът през мене да снове.
Време е – и аз да си изчезна нейде – в по-добрите светове.
© Валери Станков All rights reserved.
Благословена седмица, морско момче!