Под теб минава миналото: триумфи бляскави,
величави паради на суетата, победи опиянени
от могъщество, преди богатствата им да фалират.
Нали те въздигнаха да си свидетел на Историята?
Нима ще заплатиш, че си декор и сцена на живота,
създадена от сълзите на страданието? Колко време
ти остава? Варварите на възмездието вече са наблизо.
Тортила, Цезар и Версенжеторикс са отминали събития.
Който е дошъл: си е заминал. Сянка непреходна ли си?
Или си построена с реки от "кръв, пот и сълзи" на роби,
вградени в сенките? Мълчанието ти ли е безкраен отговор?
© Стойчо Станев Todos los derechos reservados