Сама съм, ето, седя във мрака.
Сама във мрака седя от час.
Усещам вече – изпуснах влака
и питам още коя съм аз.
Ще кажеш: още тъй крехка, млада
си ти, но ето, че чувствам страх.
Е, страх пък – знам ли, но в мене страда
душата бурна, духът ми плах.
Защо се скиташ, защо, момиче?
Какво ти стори животът мил?
Защо не пееш, ти, волно птиче?
И кой те беше тъй озлобил?
Не, аз не мразя, не мразя тебе,
не мразя него, не мразя тях
и няма злоба. Но аз съм бебе,
затрило своя детински смях.
Мечтите бягат, отлитат бавно
и спирка нямат на моя път,
скитосват дълго, вървят по равно
и само нощем при мене спят.
Във моя мозък гнезда си правят,
смирено тръгват на сутринта
и само болката там оставят,
идеи празни и... песента.
Аз пея, чу ли? Аз още пея.
И тъжни песни се пеят, знай.
Да се осмивам – това умея,
но някак искам да сложа край.
Да се откажеш – това е грешка.
Да продължаваш или да спреш?
Ще те понося, съдбице тежка,
докато някой ден ти (сама) умреш.
© Маргарита Todos los derechos reservados
Много зряло пишеш!
Успех!